14
Ιον.
09

gay pride

IMG_2883

Το ότι το gay pride γίνεται για πέμπτη χρονιά είναι μια απόδειξη ότι και στην Ελλάδα έχει διαμορφωθεί ένα δυναμικό που είναι έτοιμο να αμφισβητήσει ανοιχτά και χωρίς φόβο τα σεξιστικά, καταπιεστικά στερεότυπα της ελληνικής κοινωνίας. Για δεύτερη χρονιά φέτος το gay pride δεν ήταν μια ολιγάριθμη συγκέντρωση αλλά μια μεγάλη πορεία που για αρκετή ώρα έκλεισε το κέντρο της Αθήνας, και αυτό είναι απόδειξη ότι το θέμα των δικαιωμάτων των ανδρών και των γυναικών με την «άλλη» σεξουαλικότητα, έχει αναδειχθεί σε μια σοβαρή πολιτική μάχη. Κι αυτό εξηγεί και το μεγάλο βαθμό συμπαράστασης και αλληλεγγύης από άτομα και πολιτικές συλλογικότητες της αριστεράς και του αναρχικού χώρου.

Όμως ας μη γελιόμαστε, τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και η υποστήριξη του LGBT κινήματος αποτελούν ακόμα ένα δευτερεύον ζήτημα για πολλές οργανώσεις του αριστερού και αναρχικού χώρου και δεν έχουν ενσωματωθεί στα πολιτικά πλαίσια που καθορίζουν τις άμεσες διεκδικήσεις για τις οποίες δηλώνουν έτοιμες να δράσουν. Πολύ περισσότερο: υπάρχουν οργανώσεις, οι οποίες αδιαφορούν πλήρως για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καταπίεση και τις διακρίσεις σε βάρος των ομοφυλόφιλων. Η απουσία τους από το gay pride ήταν μια δυσάρεστη απόδειξη της αδιαφορίας τους. Και δυστυχώς δεν αναφέρομαι μόνο στο ΚΚΕ (το οποίο κατ’ ευφημισμόν συγκαταλέγεται στην αριστερά) αλλά και σε οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.

Κι ακόμα χειρότερα όμως, για ένα κομμάτι του κινήματος η ύπαρξη των ομοφυλόφιλων και των λεσβιών αποτελεί απλώς μια απόδειξη του «εκφυλισμού του καπιταλισμού»… Θα μου μείνει πραγματικά αξέχαστο το σύνθημα που φώναζε πολιτική οργάνωση της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς τις μέρες του Δεκέμβρη: «πούστη μπάτσε δολοφόνε». Αλλά θα μείνει επίσης αξέχαστη και η επίθεση από κάποια άτομα που τοποθετούν τους εαυτούς τους στον αναρχικό χώρο, εναντίον γκέι μπαρ στα Εξάρχεια με συνθήματα «έξω οι πούστηδες από τα Εξάρχεια». Κι αυτό λίγες μόνο μέρες μετά το Δεκέμβρη…

Η σύγκρουση με τον σεξισμό δεν έχει γίνει ακόμα μέτωπο πάλης για την αριστερά. Γι’ αυτό και είναι υποκριτικό να επικαλούνται οι οργανώσεις της αριστεράς και των αναρχικών την εμπορευματοποίηση του gay pride και τον απολίτικο χαρακτήρα που του δίνουν οι διοργανωτές του, σαν λόγους για να μην συμμετέχουν.

Όμως για να είμαστε ειλικρινείς, η εμπορευματοποίηση και το απολίτικο στιλ είναι τα υπαρκτά και πολύ σοβαρά προβλήματα του gay pride. Όμως η απαράδεκτη λογική των χορηγιών, το γεγονός ότι γίνεται μια πορεία χωρίς να φωναχτεί σε σύνθημα ένα αίτημα, η προσπάθεια να εμφανιστεί η πορεία σαν μια κεφάτη παρέλαση, όλα αυτά δεν αρκούν για να αποκρύψουν το γεγονός ότι το gay pride είναι μια μορφή πολιτικής διαμαρτυρίας ενάντια στην σεξιστική καταπίεση. Μια πορεία που μπορεί να πάρει μάλιστα και χαρακτηριστικά σύγκρουσης: ας μην ξεχνάμε, πέρυσι η φασίστες επιχείρησαν να «την πέσουν» στην πορεία…

Τώρα, μετά τις εκλογές η ακροδεξιά που βάζει στο στόχαστρο των ιδεολογικών και πραγματικών επιθέσεών της και τους ομοφυλόφιλους και τις λεσβίες, έχει ενισχυθεί. Κι αυτό αποτελεί ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για το LGBT κίνημα.

Γι’ αυτό και ήταν πολύ ενοχλητικό το απολίτικο στιλ των ομιλιών και όλης της διοργάνωσης. Και ακόμα χειρότερα. Η μόνη πολιτική αναφορά του παλαίμαχου αγωνιστή του κινήματος των ομοφυλόφιλων Ελλάδας, ήταν… στον Στάλιν, στο Μάο και στο Κάστρο(!!!). Λες και ο κίνδυνος για τις λεσβίες και τους ομοφυλόφιλους σήμερα στην Ελλάδα, είναι να σταλούνε στα Γκούλαγκ (φυσικά η παρατήρηση αυτή δεν υποκρύπτει καμία διάθεση για υποστήριξη του Στάλιν, του Μάο ή του Κάστρο).

Το πρόβλημα που υπάρχει σ’ αυτές τις μορφές με τις οποίες εκδηλώνονται οι διεκδικήσεις του LGBT κινήματος, είναι ότι στην πραγματικότητα αποτελούν ανεπιτυχείς ρήξεις με τον σεξισμό, με τον οποίο υποτίθεται ότι θέλει να συγκρουστεί. Η εικόνα του ομοφυλόφιλου και της λεσβίας που προβάλλεται μέσα από τέτοιου τύπου θεαματικές αναπαραστάσεις των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, δεν διαφοροποιείται από την εικόνα που κατασκευάζει η εκσυγχρονιστική κυρίαρχη ιδεολογία: συμπαθητικούλης, γλυκούλης (ενίοτε) και ακίνδυνος (πάντοτε). Είναι η εικόνα του ομοφυλόφιλου των εύπορων στρωμάτων και του θεάματος. Όμως για τα χιλιάδες παιδιά, αγόρια και κορίτσια των φτωχών τάξεων, των φτωχών περιοχών και των φτωχών σχολείων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όταν προσπαθούν να αρθρώσουν την «άλλη» επιθυμία τους, μάλλον δεν έχουν και πολλά σημεία ταύτισης με τη γκλαμουράτη και κεφάτη διάθεση με την οποία οι διοργανωτές του gay pride αντιλαμβάνονται το πρόβλημα. Γι’ αυτά τα παιδιά η σεξουαλική καταπίεση είναι συνήθως δεμένη με βιοποριστικά προβλήματα. Αλλά είναι γι’ αυτά τα παιδιά που η αριστερά θα έπρεπε σύσσωμη να συμμετέχει και να στηρίζει το gay pride.

Γιατί το LGBT κίνημα έχει τα ίδια βασικά χαρακτηριστικά όλων των κινημάτων. Δηλ. δεν είναι πολιτικά (και κοινωνικά) ομοιογενές, αλλά συσπειρώνει συντηρητικά και προοδευτικά και αγωνιστικά κομμάτια. Έχει τμήματα και ομάδες που θέλουν να συνομιλήσουν με το κράτος και ομάδες και τμήματα που θέλουν να συγκρουστούν. Έχει κάποιους/ες που θεωρούν ότι τα προβλήματα της σεξιστικής καταπίεσης προκύπτει από την κακή εκπαίδευση και άλλους/ες που πιστεύουν ότι πρέπει να δοθεί αντικαπιταλιστική διάσταση στην πάλη ενάντια στον σεξισμό.

Η αριστερά βεβαίως οφείλει να κάνει κριτική στις δεξιές και συντηρητικές αντιλήψεις με τις οποίες διοργανώνεται το gay pride (από τους επίσημους διοργανωτές του κι όχι από τον κόσμο που συμμετέχει). Αλλά απαραίτητη προϋπόθεση της κριτικής είναι να η συμμετοχή της στο gay pride (και γενικά στην πάλη ενάντια στη σεξιστική καταπίεση). Γιατί μόνο αν υποστηρίζεις έναν αγώνα μπορείς να κάνεις κριτική στον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται.


Κώστας Κ.

Vodpod videos no longer available.

0 Responses to “gay pride”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Mail Επικοινωνίας

aformimisa@gmail.com
Ιουνίου 2009
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μάι.   Ιολ. »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Επισκέψεις

  • 297,923 hits

Αρέσει σε %d bloggers: